Loopbaanbegeleiding


De dia's geven een impressie van mijn werkzaamheden maar laten ook zien welke thema's in de begeleiding voorkomen.


Studie- & Loopbaanbegeleiding;

Jezelf leren kennen, jezelf leren coachen.

 

Je bent HAVO of VWO scholier of MBO niveau 4 of Hoger Onderwijs student en je zoekt hulp bij het vinden van de juiste studieroute? Dan kun je het beste leren hoe studie & loopbaankeuzes gemaakt worden. Dat betekent dat in mijn begeleiding het loopbaanonderzoek vooral gaat over het achterhalen van jouw loopbaanpotentieel. Je krijgt inzicht in je leercapaciteiten en je leerstijl, je motieven en je loopbaandrijfveren, je karakter en typekenmerken. Vervolgens ga je aan de slag met studieroutes onderzoeken, studieprogramma's analyseren en praktisch oriënteren in arbeidsdomeinen.

 

Het loopbaanadviesrapport schrijf je vooral zelf. Stuur me een bericht en dan doe ik je een voorstel.

 

Loopbaanonderzoeken bestaan uit:

 • een kennismaking en een situatieschets
 • hoogstwaarschijnlijk een schriftelijk loopbaanonderzoek (vragenlijsten, inventarisaties en capaciteitentesten)
 • wellicht een motorisch onderzoek maar dat is afhankelijk van je leeftijd gelet op het abstracte niveau van onderzoek doen. In een motorisch onderzoek focussen we op bewegingen en houding en dat is beter te begrijpen als je minstens 17 jaar bent. Motorische onderzoeken worden vooral uitgevoerd bij topsporters maar kunnen natuurlijk ook deel uitmaken van een loopbaanonderzoek.
 • Mondelinge onderzoeken, interviews bijvoorbeeld, vanaf de kennismaking

 

Kosten zijn meestal tussen de € 500- en 750-. Ik beperk me tot de provincie Limburg. Kom je uit een ander deel van het land stuur me dan een bericht zodat ik je tips kan geven over waar en hoe je de juiste loopbaanbegeleider kunt vinden in jouw regio.


Ouderavonden;
Presentatie voor ouders over profiel- en vakkenkeuze

Ouders en 3e jaars scholieren krijgen in anderhalf uur presentatie/cursus over profiel- en vakkenkeuze HAVO/VWO.


Begeleiding

hoe vakken gekozen dienen te worden

welke vakken gekozen kunnen worden

hoe de aansluiting met een bachelorstudie verloopt
hoe loopbaanopbouw eruit ziet

 

Zelfinschattingen en feedback van ouders maken deel uit van deze avond. 

 

Een school voor voortgezet onderwijs kan mij hier voor vragen. Zeker interessant voor een school waar onervaren decanen, loopbaanbegeleiders en mentoren nog veel kunnen leren. De kosten zijn € 275- (meestal btw vrij) exclusief reiskosten. School verzorgt de uitnodigingen aan de ouders en een ontvangstruimte met beamer of Active Board.


Leerstijltrainingen;
Incl. studievaardigheden, toets- en examenvoorbereiding

Leer studeren en leer vrije tijd overhouden. Welke leerstijl heb jij? Hoe verwerk jij leer- en studiestof? Hoe verwerk je informatie in het algemeen? Doe je dat vooral in woord en getal of werk je meer in beelden? Onthoud je (te) veel of werk je vooral op inzicht en begrip of associeer je veel of eigenlijk helemaal niet? Luisteren of lezen? Extraverte of introverte houding? Etc. Etc.


Het gaat er dus om vooral te leren wat typisch is aan jouw manier van leren. Als je dat weet kun je leerstijlen verbinden. Leerstijlen zeggen iets over je leercapaciteiten. Studievaardigheden zeggen iets over je studiehouding. Houding is gedrag en gedrag is een gevolg van je manier van denken en informatie verwerken.


Door dit inzicht kun je per taak, vak, opdracht, project bepalen wat je precies in je studieplanning moet doen om er een succes van te maken.


Studeren hoeft niet moeilijk te zijn.

 

Begeleiding

Training bestaat uit drie avonddelen van telkens twee uren. Bijvoorbeeld drie weken achter elkaar elke donderdag. De eerste twee avonden komen de thema's aan de orde die hierboven staan. De derde avond is de afsluiting waarbij jouw ouders/verzorgers aanwezig zijn.

 

De kosten zijn € 295- exclusief btw. Daarvoor krijg je groepstraining of individuele begeleiding, een werkboek, succesvoorbeelden uit mijn dagelijkse schoolpraktijk mee. De meeste scholieren en studenten kunnen na deze training zelfstandig aan de slag in principe zonder studie- of huiswerkbegeleiding. De succesgarantie is behoorlijk. Allerlei factoren kunnen voor vervelende 'ruis' of voor 'roet in het eten' zorgen maar ervaring leert dat de meeste scholieren en studenten hierna makkelijker studeren en hun diploma's of certificaten halen.


Locaties kunnen scholen of cursuslocaties en soms vergaderzalen zijn. In Sittard geef ik bijvoorbeeld op donderdagavonden leerstijltraining op de locatie van de Fontys hogeschool.


Loopbaanbegeleiding voor topsporters

Trainen

Als je als individu denkt en maatgericht traint kun je toch deel uitmaken van een team. Je moet dus eerst jezelf leren kennen.


In jouw eigen sportprofiel kun je bewegingsanalyses (eventueel ondersteund met videobeelden of videostills), krachtige typekenmerken, jouw communicatiestijl maar ook je leer- en denkstijl uitwerken. Alleen dan kun je maatwerk van je coaches en trainers verwachten.


De opbrengsten? Persoonlijke aandacht, minder of beter geen blessures, heldere communicatie, fit en fris zijn gedurende het hele seizoen, minder faalangst, meer zelfvertrouwen. Beter begrip van tactiek, strategie en samenwerking met teamgenoten. 


Trainen vanuit een intrinsieke motivatie creëert de juiste mentaliteit die topsporttrainers en -coaches graag willen zien. Dit zou de scorekaart van elke topsporter moeten zijn met per categorie een onderverdeling in specifieke vaardigheden. De dik gedrukte vaardigheden maak ik als trainer sterker bij topsporters. De andere vaardigheden worden gevoed door de dikgedrukte vaardigheden maar worden vooral getraind door sport- en inspanningstrainers.

 1. Inzicht krijgen in en werken aan loopbaanvaardigheden
 2. Inzicht krijgen in en werken aan taal- communicatie vaardigheden
 3. Inzicht krijgen in en werken aan leer- en studievaardigheden
 4. Inzicht krijgen in je typekenmerken en motivationele drijfveren
 5. Inzicht krijgen in en werken aan tactische vaardigheden
 6. Inzicht krijgen in en werken aan fysieke vaardigheden
 7. Inzicht krijgen in en werken aan technische vaardigheden


Rust en herstel

In je hersteltijd leer je wat je lichaam je vertelt. Je leert welke voeding en welke oefeningen juist is voor jou.

In rusttijd leer je over de aanstaande wedstrijden en over de voorgaande wedstrijden. Je evalueert en reflecteert waarbij je vanuit zelfkennis werkt en, zeer belangrijk, bepaal je de strategie en leer je je tegenstander(s) kennen. Je bestudeert bijvoorbeeld beelden en/of je leest veel.Winnen

Hoe win je de wedstrijd? Moet je die wel winnen? Wat is realistisch? Waar in het seizoen ligt jouw piek? Waar liggen je grenzen? Wat is een tevreden rol in het team? Wanneer ben je tevreden? 


Winnen is niet alleen voor het allerhoogste gaan. Een beker, een medaille of een Winnen is ook jezelf verbeteren. Winnen van jezelf en vooruitgang boeken is winst. 


Je wedstrijden staan niet los van je training. De kwaliteit van je training bepaalt de flow in de wedstrijd. Elke training en wedstrijd levert je informatie op die tot verbeterpunten leiden. Je training EN de communicatie over je prestaties en verbeterpunten bepalen de vooruitgang.

 

 

Begeleiding in de vorm van Clinics, masterclass of workshop 

Dit soort begeleiding vraagt maatafspraken. De meest korte vorm van begeleiding is het verzorgen van een workshop. Bij ons in de school verzorg ik groepsgewijs twee dagdelen (8 klokuren) workshop. Daarnaast verzorg ik de individuele begeleiding afhankelijk van de individuele situatie van de kandidaat. Voor een dagdeel training / workshop aan maximaal 10 personen bereken ik € 550- excl. btw en reis- en eventuele verblijfskosten.

 

Voetbaltalenten BVO's: 

een workshop of een masterclass kan ik ook, afhankelijk van het budget, uitvoeren samen met ex-profvoetballer en toptrainer Wil Boessen (VVV Venlo, Fortuna Sittard en FC Oss).

 

Handbaltalenten hoogste niveau: 
een workshop of een masterclass kan ik ook, afhankelijk van het budget, uitvoeren samen met ex-nationaal team speler en bondscoach Gino Smits.


In samenwerking met fiscale partner Marlou van Mulken; zelfstandig docent MBO en eigenaar van Van Mulken Training.


Marlou neemt particuliere opdrachten aan en factureert. 


http://marlouvanmulken.wix.com/vanmulkentraining